Warchlakarnie

Warchlakarnie zajmują się odchowem prosiąt odsadzonych od macior

Do umytych i zdezynfekowanych budynków są przywożone prosięta w wadze ok. 7 kg . Rolą hodowcy jest uzyskanie przez zwierzęta jak najlepszych przyrostów i osiągnięcie wagi ok. 35-40 kg po dwóch miesiącach pobytu. Hodowla odbywa się zgodnie z Procedurami Tuczu Agri Plus i pod opieką  Kierownika Produkcji.

W trakcie odchowu wykorzystywana jest tylko pasza produkowana przez Agri Plus w mieszalniach rozlokowanych na terenie całej Polski. O szczepieniach i leczeniu decyduje lekarz weterynarii z firmy Agri Vet.

Na terenie jednego gospodarstwa staramy się minimalizować ilość przetrzymywanych grup wiekowych prosiąt. Optymalnie to dwa tygodnie urodzeniowe na fermie macior z której prosięta pochodzą. Kolejne prosięta powinny trafić do następnej warchlakarni w innym gospodarstwie.

Warchlakarnia wymaga dużego zaangażowania i wiedzy ze strony prowadzących ją właścicieli. Prosięta potrzebują szczególnie troskliwej opieki i bardzo dużo uwagi. Wymagany jest szybka reakcja i możliwość poświęcenia przez Hodowców większej ilości czasu zwierzętom.

Wymogi, które musi spełniać chlewnia, są ustalane z Koordynatorem Produkcji Agri Plus. Warchlakarnia musi być wyposażona w system ogrzewania, wentylację, silosy paszowe i paszociągi. Ważny jest dogodny dojazd i łatwy rozładunek i załadunek zwierząt.