Tuczarnie

Tuczarnie zajmują się odchowem świń przewiezionych z warchlakarni

Do umytych i zdezynfekowanych budynków są przywożone warchlaki w wadze około 35 kg i pozostają tam do osiągnięcia wagi rzeźnej, czyli ok. 125 kg.

Rolą hodowcy jest uzyskanie jak najlepszych przyrostów przy jak najmniejszym zużyciu paszy. Hodowla odbywa się zgodnie z Procedurami Tuczu Agri Plus i pod opieką Kierownika Produkcji .

W trakcie tuczu wykorzystywana jest pasza lub koncentrat produkowane przez Agri Plus w mieszalniach rozlokowanych na terenie całej Polski. O szczepieniach i leczeniu decyduje lekarz weterynarii z firmy Agri Vet.

Wymogi, które musi spełniać chlewnia, są ustalane z Koordynatorem Produkcji Agri Plus. Idealna tuczarnia musi być wyposażona w wydajny system wentylacyjny, silosy paszowe i paszociąg. Bardzo ważna jest także wielkość kojców. Szczególną uwagę zwracamy na funkcjonalność zapewniającą łatwość pracy i energooszczędność obiektu. Ważny jest również dogodny dojazd oraz łatwy rozładunek i załadunek zwierząt. Hodowcy, którzy rozpoczynają współpracę nie muszą od razu spełniać wszystkich wymogów. Poprzez programy dopłat firma Agri Plus pomaga poprawić standard ich chlewni.